This Malahide home is full of clever home renovation ideas

For many people working from home has highlighted things about our most-used rooms that could be improved. This was exactly the case for the owner of this Malahide home, who brought in Maria Fenlon Interiors to help.

As Maria explains, the home suffered from dark rooms and a lack of connection to its coastal location, while certain rooms had specific issues like an awkward kitchen island and a living space which felt undefined. “As the owner works from home, it was essential to fine-tune these areas to afford maximum efficiency, and provide comfort and visual delight throughout.”

While ensuring that functional spaces worked exactly as they should, Maria also wanted to showcase the owner’s passion for art and music.

One priority was to bring more natural light into the space, and so an existing stud wall was removed from the hallway and replaced with glazing, bringing light into the center of the building.

Mirrors are also used throughout to maximize any natural light, and to create unexpected glimpses of the coastal view. “A large feature mirror, above a bespoke bench in the kitchen, brings views of the sea into the space and reflects the evening sunset,” Maria explains, while “a circular mirror in the hallway helps to widen the feel of the space.”

The lighting scheme was another careful consideration. Task lighting is important in functional areas, but eye-catching fittings are also used to add to the contemporary feel of the home.

The geometric light above the dining table and the softly glowing orb pendant in the bathroom are great examples of choosing something a little different from the norm. The home’s lighting is controllable by a phone app, and its color can even be adjusted to create different moods .

home renovation ideas

Another main aspect of the project was adjusting the layout where necessary to make the most of the space. An angled island was replaced in the kitchen with a rectangular one without replacing the rest of the units. These were simply painted black and given new handles to fit in with the new scheme.

Comments are closed.